Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΕΥΡΩΠΗ

Προηγούμενη σελίδα
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ

ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

VALERY GISCARD D’ ESTAING

ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (CONVENTION)

(Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003)
Eξοχώτατε,

Η Εκκλησία της Ελλάδος σας καλωσορίζει στην Ελλάδα και επιθυμεί να σας διαβεβαιώσει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εργασία σας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για την δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής Συνθήκης για το μέλλον της Ευρώπης.

Τα θέματα τα οποία επεξεργάζεσθε στα πλαίσια της ως άνω Συνέλευσης είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και ευχόμεθα ολοθύμως να βρουν την ιδανική εκείνη διατύπωση, η οποία θα αντανακλά την πνευματική και πολιτιστική παράδοση, δηλαδή τις χριστιανικές ρίζες των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αίσθημα ευθύνης η Εκκλησία της Ελλάδος έχει επισήμως εκφράσει ορισμένες θέσεις σχετικά με τη Συνταγματική Συνθήκη, την οποία προετοιμάζει η υπό την Προεδρία Σας Συνταγματική Συνέλευση, και θα επιθυμούσαμε να σας τις γνωρίσει δια του κειμένου της σχετικής Δηλώσεως, το οποίο και ακολουθεί : (Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δηλώσεως)

Eξοχώτατε,

Ελπίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική αναφορά στην θρησκευτική κληρονομιά ή στα πνευματικά και ηθικά αποθέματα της ηπείρου μας στη μελλοντική συνταγματική Συνθήκη. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίζεται στις σταθερές αξίες (βλ. Άρθρο 2), κυρίως στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης. Μια αναφορά στην χριστιανική κληρονομιά θα μπορούσε επίσης να γίνει και στο Προοίμιο της ίδιας Συνθήκης.

Κύριε Πρόεδρε, ευχόμενοι καλή επιτυχία στο ευθυνοφόρο έργο το οποίο Σας έχει ανατεθεί και το οποίο αγγίζει βαθύτατα όλους τους Έλληνες που είναι μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως βεβαίως και κάθε ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ιστορία αλλά και το παρόν και το μέλλον του κοινού μας οίκου, διατελούμεν μετ΄ ενθέρμων ευχών και τιμής εξιδιασμένης

+ Ο Αθηνών Χριστόδουλος


Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»