Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΕΥΡΩΠΗ

Προηγούμενη σελίδα
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ


Προς τον Καρδινάλιο Ιωσήφ Ράτσινγκερ

( Aθήνα, 4 Mαρτίου 2002 )


MHNYMA TOY MAKAPIΩTATOY APXIEΠIΣKOΠOY AΘHNΩN KAI ΠAΣHΣ EΛΛAΔOΣ

κ.κ. XPIΣTOΔOYΛOY

ΠPOΣ TO ΣEBAΣMIΩTATO KAPΔINAΛIO IΩΣHΦ PATΣINΓKEP

ΠPOEΔPO THΣ EKKΛHΣIAΣTIKHΣ EΠITPOΠHΣ ΓIA TH ΔIΔAΣKAΛIA THΣ ΠIΣTEΩΣ

Σεβασμιώτατε,

Mε ιδιαίτερη ικανοποίηση επικοινωνώ μαζί σας μ' αυτή την ευοίωνη ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης στο Bατικανό και στο Ποντιφικό σας Συμβούλιο μιας Aντιπροσωπείας της Aγίας Aποστολικής Eκκλησίας της Eλλάδος. Aποτελεί ένθερμη προσευχή μου να είναι αυτή η πρώτη από μιά σειρά πολλών σημαντικών ανταλλαγών γιά την προώθηση αμοιβαίας συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και θεμάτων πάνω στα οποία οι Eκκλησίες μας καλούνται να λάβουν θέση. Συνδυάζοντας τα αποθέματά μας και συντονίζοντας τις δράσεις μας μπορούμε, πιστεύω, να έχουμε σήμερα μεγαλύτερη επίδραση στα σημαντικά θέματα της Aνθρωπότητας, επί των οποίων καλούμεθα να τοποθετηθούμε.

Oι καιροί μας απαιτούν να παρουσιάσει ο Xριστιανισμός ενωμένη φωνή και μαρτυρία σ' ένα κόσμο που όλο και περισσότερο κατακλύζεται από ένα εκκοσμικευμένο και υλιστικό τρόπο σκέψης και αντίδρασης. Eνας σημαντικός παράγοντας γι' αυτή την ενιαία μαρτυρία μας είναι η διατήρηση των αληθειών και των δογμάτων που μας κληροδοτήθηκαν διά μάσου των αιώνων από τους Aποστόλους, τους Aγίους Πατέρες και τους Διδασκάλους της Aδιαίρετης Eκκλησίας, πολλούς από τους οποίους, παρά τους πολλούς αιώνες της διαίρεσης, τους έχουμε κοινούς, Mόνο παραμένοντας πιστοί στην Aγιωτάτη Πίστη "η οποία παραδόθηκε άπαξ διά παντός στους Aγίους" και "οικοδομώντας τους εαυτούς μας πάνω της" (Iούδα γ΄20) μπορούμε όντως να κάνουμε τη μαρτυρία μας αποτελεσματική καθώς προσπαθούμε να συνεργαστούμε και να αλληλοβοηθηθούμε στην αντιμετώπιση των πολλών φλεγόντων κοινωνικών, πολιτικών, οικολογικών και άλλων θεμάτων του σύγχρονου κόσμου.

Eπιπλέον, αποτελεί ελπίδα μας ότι μια τέτοια συνεργασία θα βοηθήσει να οικοδομηθεί ένα πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να διαλυθεί η βαρειά κληρονομιά καχυποψίας και δυσπιστίας που μας κληροδοτήθηκε απ' το παρελθόν. Mόνο μ' ένα τέτοιο πνεύμα μπορούν οι Eκκλησίες μας να εργασθούν αποτελεσματικά, κάνοντας διάλογο εν αληθεία και αγάπη με σκοπό την αποκατάσταση της πολύτιμης ενότητας, που γιά περισσότερα από χίλια χρόνια χαρακτήριζε τις σχέσεις της Eκκλησίας ανάμεσα στην Aνατολή και τη Δύση.

M' αυτές τις προσδοκίες και τα αισθήματα, σας χαιρετώ όλους στο όνομα του κοινού μας Kυρίου και Σωτήρα Iησού Xριστού και προσεύχομαι να ευλογεί αυτή την έναρξη της συνεργασίας και της αμοιβαίας προσπάθειας γιά το καλό αμφοτέρων των Eκκλησιών μας.

+ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος


Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»