Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προηγούμενη σελίδα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Προς τον
Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
κ.κ. Χριστόδουλο
Αρχιεπισκοπή Αθηνών

20 Μαρτίου 2001


Μακαριότατε,

Η δήλωσή Σας στο «Βήμα», την 15η Μαρτίου 2001 για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δημιουργεί την υποχρέωση για μία καθαρή διευκρίνηση:

Οι Έλληνες Εβραίοι, όπως και οι πιστοί άλλων θρησκειών, είμαστε αντίθετοι στην αναγραφή του θρησκεύματος για διαφόρους λόγους. Εμείς είμαστε αντίθετοι γιατί όπως έχουν εξηγήσει πολλοί ειδικοί, αλλά και όπως πρόσφατα έγραψε ο κ. Α. Καρκαγιάννης στην «Καθημερινή» της 16ης Μαρτίου 2001, «Παλαιότερα αν από τη γέννησή σου κουβαλούσες και τη σφραγίδα της κατάρας και η ταυτότητά σου έγραφε στη θέση του θρησκεύματος «Εβραίος», τότε έπαιρνες αυτομάτως και άνευ λόγου την άγουσα για τα κρεματόρια». Την αντίθεσή μας αυτή την έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας από τη δεκαετία του '90, όταν προέκυψε για πρώτη φορά το θέμα.

Η θέση μας αυτή είναι κρυστάλλινη και έχει εκφραστεί δημόσια ώστε δεν επιδέχεται παρανοήσεις περί δήθεν μυστικών ή άλλου τύπου ενεργειών.

Αδυνατούμε, ως εκ τούτου, να αντιληφθούμε το έτερο σημείο της συνέντευξής Σας, στο οποίο αναμιγνύετε -ως μη έδει- το θέμα ταυτοτήτων με εκείνο του Μνημείου για τους 60.000 Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλινίκης που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Το μνημείο αυτό αποτελούσε καθυστερημένη οφειλή της Πολιτείας προς τους αδικοχαμένους πολίτες της.

Με την ευκαιρία θέλουμε να θέσουμε υπόψη της Υμετέρας Μακαριότητος ότι δηλώσεις αυτού του περιεχομένου με διατυπώσεις όπως: «Ξέρετε ποιοι βρίσκονται πίσω από το θέμα των ταυτοτήτων; Οι Εβραίοι, και έχουμε πρώτη φορά στοιχεία γι' αυτό», οδηγούν στη δημιουργία γενικότερου αντισημιτικού κλίματος. Το αποτέλεσμα ενός παρομοίου κλίματος είναι ενδεχόμενοι βανδαλισμοί σε εβραϊκά νεκροταφεία και ιδρύματα, τους οποίους και Εσείς ο ίδιος αναγκάζεσθε να καταδικάσετε.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

Ο Πρόεδρος , Μωϋσής Κωνσταντίνης - Ο Γεν. Γραμματεύς, Αβραάμ Ρεϊτάν

Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»