Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προηγούμενη σελίδα


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Προς το
Κεντρικό Ισραηλητικό Συμβούλιο Ελλάδος
Εν Αθήναις, 26η Μαρτίου 2001


Αγαπητοί μου,

με οδύνην εδιάβασα την από 20 Μαρτίου επιστολή σας, την οποία μόνον ως προϊόν αδυνάμου πίστεως και μνήμης, δύναμαι να χαρακτηρίσω.

Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι σεις οι Εβραίοι θα είστε κήρυκες της ιστορικής αληθείας ότι ο αντισημιτισμός είναι φαινόμενο που περιγράφεται ήδη στην Βίβλο, φαινόμενο το οποίο έχει καθαρώς θεολογική εξήγηση και είναι προδήλως προχριστιανικό. Δεν επερίμεναν οι ανά τους αιώνες εχθροί των Εβραίων την έκδοση ταυτοτήτων για να στήσουν τους μηχανισμούς εξοντώσεώς των. Ούτε οδηγήθηκαν στα κρεματόρια μόνον οι Εβραίοι οι οποίοι είχαν δελτία ταυτότητος, ενώ οι μη έχοντες τέτοια δελτία απέφυγαν τη δοκιμασία και έζησαν χωρίς να γνωρίσουν τη φρίκη των στρατοπέδων.

Μεγάλη και δικαιολογημένη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μου γράφετε επικαλούμενοι αντί του λόγου του Κυρίου, αντί της γραφής των Προφητών, άρθρα δημοσιογράφων. Σας παρακαλώ να μην εγκαταλείψετε την πίστη των προγόνων σας, να συνεχίσετε να έχετε την πίστη των και την Αλήθεια της ως οδηγό και υπερασπιστή σας.

Οφείλω πάντως να διευκρινήσω και σε σας, αγαπητοί μου, και σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ότι ουδέποτε κατηγόρησα τους Εβραίους για «μυστικές ενέργειες» κατά Χριστιανών. Το ακριβώς αντίθετο: ανέφερα ότι οι Εβραίοι των ΗΠΑ δημοσίευαν στο internet επί μήνες, προς πληροφόρησιν του διεθνούς κοινού, τι εζήτησαν από τον επίσημον Έλληνα συνομιλητή των. Δεν είναι Εβραίοι αλλά Έλληνες πολιτικοί αυτοί που ενήργησαν μυστικώς, αποκρύπτοντες από τον λαό ποίων το αίτημα εξυπηρετούν και για ποιούς λόγους. Άλλωστε θα ενθυμείται ασφαλώς ο εξ ημών αγαπητός κ. Μωυσής Κωνσταντίνης ότι συνόδευσεν εις το γραφείον μου τον Μάρτιο του 1999 τα μέλη του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συμβουλίου εκ Ν. Υόρκης προκειμένου να μου θέσουν προς συζήτησιν την άρσιν των επιφυλάξεων της Εκκλησίαςμας για την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ελληνικές ταυτότητες. Σημειωτέον ότι στο Ισραήλ τα δελτία ταυτότητος αναγράφουν το θρήσκευμα.

Προσφάτως εξεδόθη υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος ειδικός τόμος, ο οποίος δίνει επίσημα στοιχεία από τους αγώνες της Εκκλησίας μας εναντίον της φασιστικής θηριωδίας. Εκεί, εις ειδικό κεφάλαιον, καταγράφονται οι αγώνες προστασίας των Ελλήνων Εβραίων. Για να προστατεύσει τους Εβραίους από τους ναζί, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν δίστασε να παραβεί ακόμη και ιερούς κανόνες. Θα επερίμενα ότι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος θα διοργάνωνε ειδική εκδήλωση παρουσιάσεως του τόμου αυτού, του περιέχοντος σπάνια στοιχεία από την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων. Δεν έχει λόγους η Εκκλησία να θέλει να την τιμήσετε, αλλά θά είχατε κάθε λόγο εσείς να το κάνετε, τιμώντας τη μνήμη των χριστιανών ιερέων που κάλυψαν με την αγκάλη τους τους διωκομένους πατέρες και μητέρες σας.

Εβραίοι άλλων χωρών μπορεί να μη το αντιλαμβάνονται αυτό, αλλά εσείς θα πρέπει να έχετε συνείδησιν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι εν ώρα δοκιμασίας σας στο πλευρό σας, όρνις συνάγουσα κάτω από τις φτερούγες της όλα τα κυνηγημένα παιδιά του Θεού.

Αλλ’ εύχομαι ο Κύριος να μη επιτρέψει νέαν δοκιμασία των παιδιών Του. Και εύχομαι σε όλους μας τα παιδιά Του να μη στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και στις πολιτικές των, αλλά να στηρίζονται στον βραχίονα Εκείνου.

Διατελώ μετ’ ευχών

+ Ο Αθηνών Χριστόδουλος

Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»