Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΜΗΝΥΜΑ

Προηγούμενη σελίδα


ΜHNYMA TOY MAKAΡΙΩΤΑΤΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


με την ευκαιρία της 10ης Δεκεμβρίου,
ημέρας κατά την οποία το 1948 στον Ο.Η.Ε.
υπογράφηκε η Παγκόσμια Διακήρυξη
των Δικαιωμάτων του ΑνθρώπουΗ σημερινή επέτειος της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μας δίνει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να σκεφθούμε τις Αρχές του Ευαγγελίου, τις οποίες μεμονωμένοι άνθρωποι ή ορισμένα κράτη βάναυσα πολλές φορές παραβιάζουν. Διότι όταν ο Χριστιανός τηρεί τις εντολές του Θεού δεν μπορεί να παραβιάζει κανένα δικαίωμα συνανθρώπου του. Ο Ιερός Αυγουστίνος παροτρύνει τον καθένα από μας «Αγάπα και κάνε ό,τι θες», με την έννοια πως όταν αγαπά δεν μπορεί να αδικήσει, δεν μπορεί να μισήσει, δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τον αδύναμο συνάνθρωπό του.

Είναι ευκαιρία σήμερα να αναλογισθούμε για λίγες στιγμές πού βρισκόμαστε ως Οικουμένη. Τα δικαιώματα του ανθρώπου με την έννοια των πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών ελευθεριών παραβιάζονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Σ’ αυτές και πέραν των άλλων παραβιάσεων τα παιδιά και οι γυναίκες υφίστανται ταπεινώσεις και την εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της κοινωνίας τους. Οι πτωχοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια και οι αναπτυσσόμενες κοινωνίες μαστίζονται από ασθένειες και όσοι δοκιμάζονται από αυτές μένουν αβοήθητοι οι περισσότεροι, χωρίς καμία σχεδόν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τελευταίως η ανθρωπότητα αντιμετώπισε με δέος το απάνθρωπο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, το οποίο είχε θύματα χιλιάδες αθώων συνανθρώπων μας. Ακόμη τα φαινόμενα της βίας, του δικαίου του ισχυροτέρου, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας επηρεάζουν αρνητικά τις κοινωνίες των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών και δηλητηριάζουν την κοινωνική τους γαλήνη. Παράλληλα ο ωφελιμισμός και ο ατομισμός οδηγούν σε νέα προβλήματα την ανθρωπότητα, με θύματα τους ανήμπορους συνανθρώπους μας, δηλαδή τα έμβρυα και τους βαρέως ασθενούντας. Η κλωνοποίηση από ανθρώπινο έμβρυο και η ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία δείχνουν ότι ο άνθρωπος μπροστά στο συμφέρον των ισχυρών τείνει να ξεχάσει την ανθρωπιά του και πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αφορούν μόνο στους δυνατούς, αλλά σε όλους και κυρίως στους αδυνάτους.

Έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν επιβάλλεται με νόμους και πως όποιος αγαπά δεν έχει ανάγκη τους νόμους. Σήμερα λείπει από την ανθρωπότητα η αγάπη και αυτό είναι το πρόβλημά της. 2001 χρόνια μετά τη Γέννηση του Ιησού Χριστού το μήνυμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και προ πάντων της αγάπης δεν έχει φθάσει στις ψυχές μας. Και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι πως όσο επιχειρούμε μόνο με τη λογική και με την δύναμη της ισχύος να επιλύσουμε τα προβλήματα της ανθρωπότητας, τόσο θα διαπιστώνουμε ότι γεμίζουμε το πυθάρι των Δαναϊδων και πως έχουμε εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο που δεν οδηγεί πουθενά. Μακάρι να αντιληφθούμε γρήγορα το αδιέξοδο και να κατευθύνουμε τις ψυχές μας προς το νήπιο της Βηθλεέμ που σε λίγες ημέρες γεννιέται, όπως οι σοφοί της Ανατολής και οι βοσκοί της περιοχής.

Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»