Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΜΗΝΥΜΑ

Προηγούμενη σελίδα


ΕΠΕΙΓΟΝ


8 Απριλίου, 2002

Προς Τον Εξοχώτατον
κ. Δαυίδ Σασόν
Πρέσβην του Ισραήλ
Πρεσβεία του Ισραήλ
Μαραθωνοδρόμων 1
154 52, Π. Ψυχικό


Αγαπητέ κ. Πρέσβη,

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας πριν από λίγα λεπτά, παρακαλώ σημειώστε ότι παρακολουθούμε με ιδιαίτερη οδύνη τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στους Αγίους Τόπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Ο κύκλος της βίας και της απώλειας αθώων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές, όπως και η καταστροφή οικιών και περιουσιών, μας εμβάλλουν σε βαθύτατη ανησυχία.

Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα ακούγοντας συγκεχυμένες πληροφορίες προερχόμενες από τη Βηθλεέμ, σύμφωνα με τις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις απειλούν να παραβιάσουν τους ιερούς χώρους του Ναού της Γεννήσεως του Κυρίου, που αποτελεί ένα από τα Άγια Προσκυνήματα για όλη τη Χριστιανοσύνη, προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις προσώπων που αναζήτησαν εκεί άσυλο.

Εάν τα όσα ακούγονται ισχύουν, τότε πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη με βαρύτατες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία αποδίδει μεγάλη σημασία στην παροχή ασύλου σε όλους όσοι το ζητούν. Αναμφίβολα γνωρίζετε ότι η Εκκλησία μας, στο διάβα της ιστορίας Της, προσέφερε καταφύγιο και άλλως πως προστάτευσε χιλιάδες άτομα ανεξαρτήτως θρησκεύματος από διωγμούς ή και βέβαιο θάνατο.

Καλούμε την κυβέρνησή σας, ακόμη και αυτή τη στιγμή, να ενεργήσει με εγκράτεια, προκειμένου να περισώσει το ηθικό κεφάλαιο που έχει συσσωρευθεί ως αποτέλεσμα των δεινών που υπέστη ο λαός σας στο πρόσφατο παρελθόν.

Προσευχόμαστε να επικρατήσει η σύνεση έναντι του ενστίκτου για εκδίκηση, ώστε να σπάσει ο κύκλος της συνεχώς αυξανόμενης βίας.

+ Χριστόδουλος

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

Κοιν: Μονσινιόρ Paul Tabet, Nuncio του Βατικανού στην Αθήνα

Αρχιεπίσκοπος George Carey, Προκαθήμενος Αγγλικανικής Εκκλησίας

Δρ. Konrad Raiser, Γενικός Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών

Keith Clements, Γενικός Γραμματέας KEK

Mονσινιόρ Noel Treanor, Γενικός Γραμματέας COMECE

Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»