Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΜΗΝΥΜΑ

Προηγούμενη σελίδα


ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΣΗ σημερινή επέτειος ανάγει τη σκέψη μας στις μεγάλες ώρες της ιστορίας μας. Στις κορυφαίες εκείνες ώρες οι οποίες δίδαξαν την ανθρωπότητα, αλλά και το λαό μας, και έχουν μία δραματική επικαιρότητα. Οι Έλληνες μπήκαν σ' εκείνο τον αγώνα ενωμένοι, πιστεύοντας σε αξίες και αρχές. Αυτό τους έδωσε μία συνοχή κοινωνική και τους οδήγησε στη νίκη, γιατί απέδειξαν ότι πάνω και πέρα από τα υλικά υπάρχουν τα πνευματικά. Χωρίς αυτά καμία επιδίωξη του ανθρώπου δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα της 25ης Μαρτίου του 1821. Είναι ένα δίδαγμα το οποίο το έχουμε ανάγκη στη σημερινή κοινωνία. Γιατί Ελληνισμός χωρίς παράδοση, χωρίς αρχές, χωρίς αξίες και κυρίως χωρίς πίστη, είναι ένας Ελληνισμός που δεν έχει μέλλον. Γι' αυτό νομίζω ότι αυτό που σήμερα η εορτή διδάσκει όλους μας είναι ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις πνευματικές μας αρχές και αξίες. Αυτές που η διαχρονική παράδοσή μας διασώζει και που, πάντοτε, αποτέλεσαν την ειδοποιό διαφορά του Έθνους μας.

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, η νεολαία μας ξαναγυρίζει στις παραδοσιακές μας αρχές. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για εμάς και για το μέλλον μας. Σήμερα λένε πως η Ευρώπη δεν έχει οράματα. Αυτό δεν ισχύει και δεν πρέπει να ισχύει ούτε για την Ελλάδα ούτε για τους Έλληνες. Τα οράματά μας είναι δεδομένα· βιώνονται μέσα στην Ορθοδοξία και στη διαχρονικότητα της ιστορίας και της παράδοσής μας. Αρκεί να ξέρουμε να τα ανακαλύψουμε και, κυρίως, να τα εφαρμόσουμε στη ζωή μας.

Χρόνια Πολλά.

Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»