Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΜΗΝΥΜΑ

Προηγούμενη σελίδα


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ
ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣΑρ. Πρωτ.: 4012

Σεπτέμβριος 2002

Αγαπητά μου παιδιά,

Η αφετηρία στην οποία βρίσκεστε είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να εμβαθύνετε στην ψυχή σας και να αναζητήσετε τα κίνητρα που γίνονται αφορμή για τις σπουδές σας. Ο λόγος είναι προφανής.

Συχνότατα ακούγεται ότι ο βασικός στόχος των σπουδών σας είναι η απόκτηση ικανοτήτων που θα σας βοηθήσουν να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εισέλθετε στην αγορά εργασίας και λιγότερο η καλλιέργεια του πνεύματος.

Εάν είναι έτσι τα πράγματα, πώς μπορεί να εξηγηθεί η παρατήρηση των επιστημόνων που θεωρούν τη συνηθέστερη ασθένεια των ανεπτυγμένων κοινωνιών το άγχος και την έλλειψη νοήματος ζωής;

Είναι τραγικό να διαπιστώνουμε στους νέους κυρίως ανθρώπους αυτό που πολύ εύστοχα έγραψε ο ποιητής: «πέρναγε η ζωή μέσα από τα δυο στεγνά τους χέρια σαν ποτάμι».

Θεωρώ ότι ένα σπουδαίο κίνητρο των σπουδών πρέπει να είναι η καλλιέργεια της αγάπης. Πρέπει να αγαπήσετε τη ζωή σας και τον κόσμο για να μπορέσετε να τον ανακαλύψετε. Να αισθανθείτε ότι όλα είναι δώρα του Θεού. Θυμηθείτε ότι η αγάπη στο Θεό και τους ανθρώπους φλόγισε την καρδιά των 12 Αποστόλων και δίδαξαν το μήνυμα του Ευαγγελίου σε κάθε γωνιά του γνωστού, στην εποχή τους, κόσμου.

Ένα δεύτερο κίνητρο εξίσου σπουδαίο με την αγάπη είναι η δίψα και η πείνα. Ο Κύριός μας σε έναν από τους Μακαρισμούς αποκαλεί μακάριους αυτούς που διψούν και πεινούν γιατί αυτοί μόνο μπορούν να νικήσουν κάθε εμπόδιο προκειμένου να γευθούν την πραγματική γνώση, που είναι γνώση του Θεού. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς. Μόνο εάν πεινάτε και διψάτε για την αλήθεια μπορείτε να δώσετε απαντήσεις αλλά και να ανακαλύψετε τις γνώσεις εκείνες που δεν χάνονται επειδή είναι αποτέλεσμα αγώνα αλλά και γνώσης του εαυτού σας.

Τρίτο κίνητρο για τις σπουδές σας πρέπει να είναι η καλλιέργεια της μαθητείας. Η μάθηση είναι αποτέλεσμα της σχέσης του μαθητού και του δασκάλου του. Πέρα από τους στόχους σας πρέπει να αγαπάτε τους δασκάλους σας οι οποίοι με πολλές θυσίες αγωνίζονται για να φωτίσουν την ψυχή σας και να σας δώσουν τη δυνατότητα να ανακαλύπτετε όχι μόνο την προκαθορισμένη ύλη των βιβλίων σας αλλά την ίδια τη ζωή.

Ο στόχος σας είναι να αγαπήσετε τη Ζωή, τους ανθρώπους, τη δημιουργία, να βρίσκετε νόημα εκεί που οι περισσότεροι πιθανότατα να μη το βλέπουν, να γνωρίσετε τον εαυτό σας, την ίδια στιγμή που τα βιβλία σάς προσφέρουν τη δυνατότητα να βρείτε στις σελίδες τους όμορφες πραγματικότητες.

Η συνάντηση των δύο μαθήσεων θα δώσει στη ζωή σας ομορφιά και το βάθος που απουσιάζει, στις σπουδές σας περισσότερο χαμόγελο.

Εύχομαι σε όλους σας καλή και ευλογημένη χρονιά!

Με όλη μου την αγάπη

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»