Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΜΗΝΥΜΑ

Προηγούμενη σελίδα


Πρός την Εκπαιδευτική Κοινότητα με την ευκαιρία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών


Εν Αθήναις, τη 23 η Ιανουαρίου 2003

Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί,
Αγαπητά μου παιδιά,

οι Τρεις Ιεράρχες τους οποίους τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα, δεν συνέβαλαν μόνο αποφασιστικά στη Θεολογία μας και την παιδεία μας, αλλά υπήρξαν και εκφραστές του πνεύματος της Ειρήνης και της Αγάπης.

Με το βίο και τα έργα τους προέβαλαν συστηματικά και θεμελίωσαν την Ειρήνη, την Ειρήνη του Χριστού. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο και θυσιάστηκε για την Αγάπη και την Ειρήνη. Ο Σταυρός του Χριστού είναι το θυσιαστήριο της ειρήνης. Και η θυσία της ειρήνης συνεχίζεται μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στο οποίο οι Τρεις μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας ανακαλύπτουν την αγάπη και την ειρήνη του Χριστού.

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι κήρυκες της Ειρήνης και της Αγάπης, είναι εκείνοι που αγωνίσθηκαν και πολεμήθηκαν από αρχές και εξουσίες για τις ιδέες τους και την ελευθερία της σκέψεως που διέθεταν. Η πορεία τους υπήρξε πορεία ειρήνης και αγάπης και ακολουθώντας τους μπορούμε να ανακαλύψουμε το δώρο της ζωής, που είναι η τελείωσή μας η σωτηρία μας.

Σήμερα ολοένα και περισσότερο υφιστάμεθα έναν γενικότερο αποπροσανατολισμό και δεχόμαστε τις έντονες επιδράσεις της μεταμοντέρνας καταναλωτικής, ηλεκτρονικής εποχής. Ο άνθρωπος σήμερα υπερβάλλει την σημασία και τις συνέπειες των τεχνολογικών επιτευγμάτων εις βάρος της πνευματικής του υποστάσεως. Έχει υποτιμήσει την αξία της ψυχής και της ηθικής. Πιστεύει ότι μόνον η επιστήμη και η τεχνολογική πρόοδος θα λύσει τα προβλήματά του. Λησμονεί πως δεν είναι ο άνθρωπος άψυχη ύλη που δέχεται παθητικά την επέμβαση των επιστημονικών πειραμάτων και μεθόδων. Απατά τον εαυτό του, νομίζοντας πως είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί με υλικά αγαθά και απολαύσεις «εικονικής πραγματικότητας».

Αυτός ο σύγχρονος άνθρωπος των επιστημονικών επιτευγμάτων και των πολλών εφευρέσεων, αυτός που κυριαρχεί στις φυσικές δυνάμεις και στέλνει μηχανήματα ερεύνης στο διάστημα, αυτός ο ίδιος είναι και εκείνος που δημιουργεί όπλα μαζικής καταστροφής και είναι έτοιμος να εξοντώσει τον συνάνθρωπό του για τα οικονομικά συμφέροντα.


Αντικρίζουμε σήμερα τους ισχυρούς της γης να ετοιμάζονται να πλήξουν τον εχθρό τους. Να προξενήσουν τον τρόμο και τον πόνο σε χιλιάδες ανθρώπους εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών ηγετών. Ο πόλεμος για μια ακόμη φορά έρχεται να ταράξει την ηρεμία, την ανάπτυξη και την πρόοδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη μεταξύ των λαών. Ο διάλογος δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους ισχυρούς και η ανθρώπινη ύπαρξη χάνει την αξία της μπροστά στα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών και των προγραμμάτων εξοπλισμού.

Οι Τρεις Μεγάλοι Πατέρες πολέμησαν και αντιμετώπισαν την κακία και τον αυταρχισμό των αρχόντων της εποχής του και εξορίστηκαν, κακοποιήθηκαν και υπέφεραν, αλλά με στήριγμα την πίστη τους στο Θεό, αντέταξαν τις δυνάμεις του υπέρ των πτωχών και αδυνάτων, αντιτάχθηκαν στην κοινωνική αδικία και αγωνίστηκαν για την ειρήνη και την αγάπη, που τόσο χρειαζόμαστε εμείς σήμερα.

Μιλάμε όλοι για ειρήνη, αλλά δεν αγωνιζόμαστε σωστά για την κατάκτησή της, επειδή δεν έχουμε μέσα μας τον Χριστό, όπως Τον είχαν οι Τρεις Ιεράρχες. Η αρρώστια της έχθρας και των πολεμικών συγκρούσεων δεν θεραπεύεται μόνον με τα ανθρώπινα μέσα. Πρέπει να έχουμε μέσα μας τον Χριστό, ακολουθώντας το παράδειγμά τους.

Εσείς, παιδιά μου, είστε το μέλλον του τόπου μας. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να ραθυμεί. Αφυπνιστείτε γιατί ο κόσμος μας πρέπει να έχει ένα καλύτερο αύριο. Η ψυχή σας εάν αφεθεί στον Χριστό θα μπορέσει να αναπτύξει όλες τις πολύτιμες, τις ευεργετικές, τις ιερές της δυνάμεις.

Εσείς, παιδιά μου, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία και τις γνώσεις που σας μεταλαμπαδεύουμε όλοι εμείς που είμαστε υπεύθυνοι για την εκπαίδευση και την παιδεία σας (είτε λαϊκοί, είτε κληρικοί), πέρα από τις συμβατικότητες και ανθρώπινες εντολές, θα μπορέσετε με την πίστη σας να αποτελέσετε την αφετηρία για την δημιουργία ενός νέου κόσμου. Του κόσμου της δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης, της ειρήνης και της αγάπης. Μην περιμένετε άλλο και ξεκινήστε αναπτύσσοντας τις δικές σας πρωτοβουλίες.

Αγαπητά μου παιδιά, αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί. Κάθε σκοπός στη ζωή επιτυγχάνεται με αδιάκοπο αγώνα. Με ξεκάθαρες και αγνές προθέσεις. Με ολοκληρωτικό δόσιμο στην επιδίωξη των στόχων και των ιδανικών. Χωρίς υστεροβουλίες και προσωπεία, χωρίς δισταγμούς και παλινδρομήσεις. Ο κόσμος περιμένει από εσάς κάτι καλύτερο, το οποίο είναι δυνατό, αρκεί να δημιουργούμε αξίες αιώνιες όπως είναι η ειρήνη και η αγάπη και όχι ο πόλεμος και η αντιπαλότητα.

Όταν θεμελιώνετε το μέλλον σας στην επικοινωνία και την ενότητα με τον Χριστό, δεν υπάρχουν φραγμοί, εμπόδια, αδιαφορία και αναλγησία. Θα βιώνετε την κοινωνία αγάπης με τους συνανθρώπους σας και θα στοχεύετε στα απόλυτα ιδανικά της αγάπης και της ειρήνης, ομοιάζοντας στους Τρεις Μεγάλους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας.


Σας εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά και καλή πρόοδο,

Με αγάπη Χριστού,
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣΠροηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»