Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη ΕπικοινωνίαΠεριεχόμενα

ΜΗΝΥΜΑ

Προηγούμενη σελίδα


Επί τοις Χριστουγέννοις


Αδέλφια μου, Παιδιά μου,

ΚΑΘΩΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ολοένα και περισσότερο ότι βιώνουμε την έσχατη περιπέτεια της ύπαρξης και ζούμε την υπέρτατη τραγωδία της ανθρώπινης ανεστιότητος. Καθώς οι ορίζοντές μας ασφυκτικά στενεύουν και οι προοπτικές για ουσιαστική ζωή δραματικά εξασθενούν. Καθώς τα ουσιώδη της ζωής ευτελίζονται καθημερινά από τις δυνάμεις του Αλάστορα που δοκιμάζουν την ψυχική μας αντοχή και επάρκεια, καθώς οι καθημερινές μας πνευματικές εμπειρίες φέρνουν στην επιφάνεια λησμονημένες καταστάσεις ψυχικής αλλοτρίωσης. Καθώς τέλος, αναγκαζόμαστε να παραδεχθούμε πως ο βίος μας διαμορφώνεται μέσα σε πλαίσια δυσκατόρθωτων στόχων και κραιπάλης των παθών, ανακαλύπτουμε ότι το μήνυμα των Χριστουγέννων γίνεται τώρα περισσότερο νοσταλγικό και αναγκαίο.

Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ και της ιστορίας γεννάται μέσα σ'αυτόν τον άκοσμο και άλογο κόσμο για να προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα της συνεργασίας Του για την ανάκαμψή του. Μέσα στη φαινομενική αδυναμία Του κρύβει τη δύναμη του πλούτου της Θεότητάς Του. Είναι το ανέσπερο και υπερούσιο φως που διαλύει τα σκότη και φωτίζει το χώρο όπου μαίνεται η καταιγίδα του πνεύματος. Και ανακαινίζει το ανθρώπινο πρόσωπο, που τώρα επωμίζεται την αποστολή της σωτηρίας του μεγάλου νοήματος. Με τον Ιησού ο άνθρωπος αναλαμβάνει ένα έργο μοναδικής κοσμικής ευθύνης. Κάθε άνθρωπος και ένας Νώε με τη βοήθεια του οποίου θα διαπεράσει η δημιουργία εκείθεν του κατακλυσμού, μέσα στην Κιβωτό της Εκκλησίας. Όπου οι άνθρωποι αφυπνισμένοι δραστηριοποιούνται με ελπίδα και ενάργεια.

ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ είναι το ότι, όπως γράφει ο μέγας Θεολόγος και Οικουμενικός διδάσκαλος Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός «ευδοκία του Θεού και Πατρός ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού και Θεός, ο ων εις τον κόλπον του Πατρός, ο ομοούσιος τω Πατρί και τω Αγίω Πνεύματι, ο προαιώνιος, ο άναρχος, ο εν αρχή ων και προς τον Θεόν και Πατέρα ων και Θεός ων, ο εν μορφή Θεού υπάρχων κλίνας ουρανούς κατέρχεται, τουτέστιν το αταπείνωτον αυτού ύψος αταπεινώτως ταπεινώσας συγκαταβαίνει τοις Εαυτού δούλοις, συγκατάβασιν άφραστόν τε και ακατάληπτον και Θεός ων τέλειος, άνθρωπος τέλειος γίνεται και επιτελείται το πάντων καινών καινότατον, το μόνον καινόν υπό τον ήλιον, δι' ου η άπειρος του Θεού εμφανίζεται δύναμις».

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ και ευφραίνεται ο ουρανός και η γη, η δε ανθρωπότητα χρωστά στον σαρκωθέντα Θεόν ευγνωμοσύνη μέχρι συντελείας του αιώνος αφού διά της Γεννήσεώς Του ανέτειλε στον κόσμο το φως το της γνώσεως. Η ευγνωμοσύνη μας αυτή μπορεί να εκφραστεί στον Σωτήρα Χριστό διά της αντιστάσεως μας. Όλοι μας πρέπει να αντισταθούμε. Αυτό είναι σήμερα το σύνθημα της μεγάλης εορτής. Να αντισταθούμε στην επερχόμενη θύελλα των παθών και στη φθορά της φύσεώς μας. Να αντισταθούμε στην ορμή της ευτέλειας των προσώπων, που απειλεί την αξιοπρέπεια και την ίδια την ύπαρξή μας. Να αντισταθούμε στα χαμόγελα της Κίρκης, που μεταμορφώνει σε κτήνος τον έσω της καρδίας άνθρωπο. Να αντισταθούμε στον ορμητικό χείμαρρο της διαφθοράς των ηθών, στην αλλοτρίωση των διανθρώπινων σχέσεων, την ισοπέδωση των πάντων. Να αντισταθούμε στην πολιτική των συνθημάτων, που παραπλανούν, αν και, τώρα πια, ούτε καν γοητεύουν. Να αντισταθούμε στους ποικίλης μορφής ολοκληρωτισμούς, που πάντα απειλούν την ψυχική και πνευματική μας ελευθερία. Να μιμηθούμε τον Κύριο και να αντισταθούμε στην υποκρισία του επιφανειακού κοινωνικού καθωσπρεπισμού, που «διϋλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον». Να αντισταθούμε στις φλυαρίες, στην κακολογία, στην σπερμολογία, στα αλαλάζοντα κύμβαλα, στις κολακείες. Και να προσεγγίσουμε, να ενωθούμε καλύτερα με το Νήπιο της Φάτνης, όπως οι αγαθοί ποιμένες και οι σοφοί της εποχής.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΑΙΩΤΟΥΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ μη υποκύπτετε στις επιταγές της εμφανιζόμενης ως νομοτέλειας της αλλοτρίωσης και της υποκρισίας. Μπροστά σας είναι οι ανοιχτοί ορίζοντες των ονείρων σας και οι ελεύθεροι αιθέρες των μετεωρισμών σας. Μη αφήσετε να σας πάρουν από μέσα σας την ψυχή σας και μη εγκαταλείπετε τη μάχη της καταξίωσης. Μάθετε ότι αρκεί να αγωνίζεσθε σ'αυτή τη ζωή με συνέπεια και εντιμότητα, ασυμβίβαστοι και ρωμαλέοι, παρά να σύρεσθε αιχμάλωτοι πίσω από τα συμφέροντα. Πιστέψτε στις δυνάμεις σας και ενεργοποιήστε τις για το καλό το δικό σας και όλης της κοινωνίας. Δεν είσθε μόνοι. Σήμερα για άλλη μια φορά γεννιέται ο Χριστός, ο μεγάλος σύμμαχος και βοηθός κάθε αγωνιζόμενου ανθρώπου που βεβαιώνει και εγγυάται τις αξίες της ζωής και εμπνέει τον αγώνα για την επιδίωξή των. Αντισταθείτε στο κακό. Η νίκη είναι δική σας. Αγωνιζόμενοι, θα ελευθερωθήτε και θα σωθήτε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

+ Ο Αθηνών Χριστόδουλος

Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»