Εκκλησία της Ελλάδος Μυριόβιβλος - Βιβλιοθήκη Επικοινωνία



Περιεχόμενα

ΕΥΡΩΠΗ





Προηγούμενη σελίδα
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ
ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αθήνα 19 Μαρτίου 2003

Εν όψει της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Σύνταγμα της Ευρώπης, η Εκκλησία της Ελλάδος παρακαλεί τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να προσέξουν τα ακόλουθα:

Η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί απολύτως απαραίτητη την αναφορά στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ταυτότητος, τα οποία είναι η χριστιανική θρησκεία, η ελληνική παιδεία και η ρωμαϊκή δικαιική παράδοση. Εν τούτοις, αποδέχεται την εισήγηση του Προέδρου κ. Giscard D’ Estaing να μην γίνει αυτή η αναφορά στο άρθρο 1 αλλά στο Προοίμιο του Συντάγματος. Θεωρεί ότι η αναφορά αυτή δεν αντιβαίνει στη διάκριση Εκκλησίας και Κράτους, ενώ δείχνει τον οφειλόμενο σεβασμό στα ταυτοτικές αξίες του ευρωπαϊκού πνεύματος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί επιβεβλημένη την ρητή αναφορά στους σκοπούς της ΕΕ, όχι μόνο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο σε όρους που διασφαλίζουν την νομική και οικονομική ζωή. Χωρίς υποτίμηση της σημασίας αυτών των όρων, θα πρέπει να προστεθούν οι αξίες που μεταφέρει επί αιώνες η χριστιανική διδασκαλία, όπως η υπεράσπιση της κοινωνίας αλληλεγγύης, της ζωής και της αξιοπρέπειας του προσώπου, των δικαιωμάτων του στη μόρφωση, την υγεία και την κατοικία. Να γίνει ρητή αναφορά στην υπεράσπιση των παιδιών, των γερόντων, της οικογένειας και των πασχόντων. Θα πρέπει επίσης να κατοχυρωθεί η κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, και η υποβοήθηση των δωρεών και ενισχύσεων για την υπεράσπιση των αδυνάτων, αλλά και την προαγωγή του πολιτισμού.


Η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί πλήρως δικαιολογημένη την ρητή αναφορά του Συντάγματος στην ανεξιθρησκεία, στον σεβασμό της πίστης κάθε ευρωπαϊκού λαού αλλά και κάθε κατοίκου της Ευρώπης. Εν τούτοις, θεωρεί απολύτως απαραίτητη την συνταγματική κατοχύρωση:

1. του ισχύοντος σε κάθε χώρα νομικού status των Εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων, διότι τούτο αποτελεί μέρος της εθνικής ταυτότητος κάθε λαού,

2. της απαγόρευσης του «κακόπιστου προσηλυτισμού» όπως την έχει δεχθεί το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως σύμφωνη με τη Σύμβαση της Ρώμης,

3. του δικαιώματος κάθε αναγνωρισμένης χριστιανικής Εκκλησίας να ορίζει και αναθεωρεί μόνη τον καταστατικό χάρτη και τη λατρεία της, με βάση τα δόγματα και την παράδοσή της, και όχι με βάση την κοσμική νομολογία,

4. τον σεβασμό και την αναγνώριση ως ημερών αργίας των εορτών της χριστιανικής θρησκείας, όπως αυτό είθισται να συμβαίνει.


Η Εκκλησία της Ελλάδος εύχεται να προχωρήσει το συντομότερο η πλήρης ενοποίηση της Ευρώπης. Και θα εργασθεί υπέρ αυτής. Αλλά ομιλεί για την ένωση της Ευρώπης. Η παραχάραξη των πολιτιστικών και ιστορικών συνόρων της Ευρώπης θα οδηγήσουν αναπότρεπτα και γρήγορα στην ανατροπή της ένωσης, ή στην αντικατάσταση της κοινωνίας από μιαν εταιρική σχέση διαφόρων κρατών. Η Εκκλησία της Ελλάδος ελπίζει και εύχεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μείνει ο εγγυητής της ένωσης των λαών της Ευρώπης, ο υπερασπιστής της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Προηγούμενη σελίδα


 
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»