|
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΣΤΑ ΕΚΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 68ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,
Η ευλογημένη πόλη της Θεσσαλονίκης, πατρίδα αγίων και μητρική γη πολιτισμού, τούτη τη μέρα της εορτής, στρέφει πρώτ’ απ’ όλα τη ματιά της σ’ όλους τους λαούς της γης που ποθούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ιδιαίτερα όμως στους λαούς που ζουν μέσα στην αγωνία και στο φόβο. Οι Θεσσαλονικείς, άνθρωποι που δοκιμάστηκαν πολύ και στήθηκαν στα πόδια τους με θυσίες αλλά και πίστη, τους εύχονται να μη χάνουν το θάρρος τους. Σ’ αυτά εδώ τα χώματα ο Άγιος Δημήτριος νίκησε το θηριώδες κακό, κι έδωσε στους ανθρώπους μαρτυρία ότι το φως πάντοτε νικά το σκότος.
Η έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι η ίδια ένα μήνυμα ειρήνης προς όλους τους λαούς. Διότι μια καθαρά εμπορική εκδήλωση οι Θεσσαλονικείς την ανήγαγαν σε σημαντικό οικονομικό γεγονός και παράλληλα σε άξιο φορέα διαμόρφωσης πολιτικής και πολιτισμού. Η Έκθεση είναι βήμα αλλά και απαίτηση διεθνούς επικοινωνίας και ειρήνης. Για αυτό το λόγο αξίζουν συγχαρητήρια στους άξιους διοργανωτές της. Με την 68η Έκθεση της, η Θεσσαλονίκη στέλνει και πάλι το μήνυμά της προς όλες τις εξουσίες: τον Πύργο της Λευκό περιστέρι.
Είμαστε όλοι εν αγωνία με το δράμα των εν πολέμω και ταραχαίς συνανθρώπων μας στη Μέση Ανατολή αλλά και στην άμεση γειτονιά μας. Αλλά είναι μεγάλη εφέτος η χαρά μας, διότι υποδεχόμαστε λαούς που σε λίγο θα είναι μαζί μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Σας καλωσορίζουμε! Και βεβαιώνουμε όσους δεν είναι ακόμη έτοιμοι να έλθουν και αυτοί στην Ευρωπαϊκή ένωση της ειρήνης, ότι οι Θεσσαλονικείς προσεύχονται και στηρίζουν όλες τις προσπάθειες, ώστε οι βασανισμένοι από τις εθνικές συγκρούσεις γείτονές μας να μπορέσουν σύντομα να ξεπεράσουν τις πληγές και να μπουν, με τη χάρη του Κυρίου, σε οδό ειρήνης και συνεργασίας, στην οδό που τούτη η Έκθεση υποδείχνει και διανοίγει.
|
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»
|